Nieuws uit de regio

26-06-2024 - Heist-op-den-Berg

't Is weer feest in de Bergstraat

Het laatste volledige weekend van juni is het Braderij in de Heistse Bergstraat. Dit jaar is dat op de laatst mogelijke datum, namelijk van 28 tot 30 juni. Maar daarom zal de 51ste editie zeker niet minder feestelijk zijn. Ook dit jaar was er weer een overvloed van vragen om standplaatsen bij Gert Vercammen die samen met Edwin Vinck namens het Bergstraatcomité het grootste feest van Heist in goede banen leidt.  De organisatoren blijven mikken op een mix van 3 steunpilaren voor het succes: de lokale handelaars die hun beste beentje voorzetten, de Heistse verenigingen die proberen een extra centje voor hun clubkas te verdienen en de uitgebreide kermisattracties voor jong en oud.

Nieuwe gezichten en terugkeer van oude getrouwe

Alle handelaars in de straat krijgen de kans om hun waren voor hun deur uit te stallen, om hun terras met extra tafels en stoelen te voorzien of op een andere manier hun business in de kijker te zetten. Vooral de eerste zomersolden geven de Heistse braderij een bijzondere aantrekkingskracht. Bij de verenigingen enkele nieuwkomers zoals de Sjotbikers, een groep voetballers die zich hebben omgeschoold tot wielertoeristen. Bij de handelsstandjes ook enkele leuke nieuwe gezichten zoals iemand met producten tegen marters, iemand met speciale stofzuigers, met zelfgemaakte taarten tot ‘de brouwersdochter’ die allerlei lekkers maakt zoals ‘curryworsten met bier’. En voor de liefhebbers: Chris Scheirs zal, na een jaar afwezigheid, terug aanwezig zijn met zijn kreeftenrestaurant. Het zal daar weer bijzonder aanschuiven zijn.  De helicoptervluchten, die vorig jaar nogaél chaotisch verliepen, zullen er dit jaar niet bij zijn.

Een fuif van 800 m lang

Uniek in Heist is dat het feest hier niet stopt als het donker wordt, maar de hele nacht doorgaat zodat de straat één lange fuifzaal wordt. Legendarisch zijn de verhalen van de biertenten die 24 u open waren tot ’s morgens de eerste bezoekers van de Heistse Voddemèt langskwamen. De veiligheidsvoorschriften zijn de laatste jaren wel sterk bijgeschroefd.  Zo is het gebruik van recyclagebekers al vrij goed ingeburgerd. Het Bergstraatcomité hecht veel belang aan de netheid van de straat en het comfort van de bezoekers “We hebben al ondervonden dat, wanneer de straat netjes en proper is, er ook veel minder vandalisme is,” aldus Gert Vercammen. “Daarom zetten we 4 eco-stewards in die constant opruimen, vuilbakken leegmaken en de 26 mobiele wc’s  van toiletpapier voorzien, ook de grote toiletwagen aan de Noordstraat en die voor rolstoelgebruikers aan de Meylemansstraat. En voor kleine accidentjes staat ook het Rode Kruis halfweg de winkelstraat paraat.”

Een nieuwe Bergstraat

En het Bergstraatcomité denkt ook al verder aan de toekomst. Al vele jaren worden er diverse plannen getekend voor de herinrichting van de winkelstraat, maar tot echt concrete acties is het nog niet gekomen, buiten enkele verkeerstechnische ingrepen als het invoeren van de ‘fietsstraat’.  “Wij zouden graag van bij het begin betrokken worden bij nieuwe plannen voor de herinrichting,” aldus het Bergstraatcomité.  “Voetpaden dienen vernieuwd te worden en de vele palen kunnen verdwijnen door lampen in het midden van de straat aan kabels. Erg moeilijk kan de hertekening van een kaarsrechte straat toch niet zijn”.

Kaderke.be

Kaderke.be staat voor kwaliteit, goed advies en een eindeloos aantal mogelijkheden ... tot in de perfectie! Je kan er terecht voor kwalitatieve inlijstingen, kaders, spiegels, kunstrestauraties, ophangsystemen, Art on Demand en fotomontages.

lees meer

Pearle Opticiens

Pearle Opticiens heeft voor iedereen de juiste zichtoplossing. Je vindt er brillen, zonnebrillen en contactlenzen van allerlei trendy merken gecombineerd met uitstekend advies.

lees meer

Schoenen Valérie

Damesschoenen van maat 35 tot 42, accessoires & handtassen

lees meer

Plus Home Services

Ben je op zoek naar een nieuwe job? Zoek je hulp in het huishouden? Plus Home Services zorgt voor thuishulp via dienstencheques.

lees meer

Speciale promoties Check het hier
 Logo's Provincie Antwerpen - Agentschap Innoveren en ondernemen - EFRO - Europese Unie - Heist-op-den-Berg