Nieuws uit de regio

15-09-2021 - Heist-op-den-Berg

Heist bouwt aan vrede

Wat in 2007 begon met een reis naar het concentratiekamp in Auschwitz door enkele studenten van de H.Hartscholen is uitgegroeid tot een jaarlijks evenement ‘Avond voor Vrede’. Initiatiefnemer en coördinator Bernadette De Cat kiest elk jaar een ander thema voor de Vredesavond waarvan de 12de editie al 2 keer werd uitgesteld. Dit jaar wordt het nog een light versie met als thema de bevrijding van Heist na WOII.

Het ontstaan van de Vredesavonden in Heist is nog steeds een hilarisch verhaal. In 2006 deed Defensie een oproep aan middelbare studenten om mee een inlevingsreis naar het concentratiekamp Auschwitz in Polen. Zoals velen stuurde Bernadette De Cat ook de kandidatuur van de H.Hartscholen in, maar kreeg maandenlang geen antwoord op haar mail.  Toevallig ziet ze enkele maanden na de Heistse kandidatuur toenmalig minister van defensie Flahaut staan flyeren in een Brussels station, met een filmploeg in zijn buurt.  Daar stapte ze vol goede moed op hem af en blijkt zo overtuigend dat ze enkele dagen later bericht krijgt dat 9 Heistse leerlingen mee mogen met een missie van Defensie naar Auschwitz. Meer dan 60 Heistse leerlingen waren kandidaat waar door lottrekking 9 gelukkigen werden aangeduid. “Die waren achteraf zo onder indruk van de emoties dat ze daar opdeden, dat ik vond dat we daar iets mee moesten doen,” aldus De Cat.  Wat 13 jaar geleden begon als een klein evenementje, groeide in de loop der jaren uit als Avond voor de Vrede met dikwijls buitenlandse gastenen telkens een ander thema.

De bevrijding van Heist is een thema waar Heistenaar Fons Steurs al veel onderzoek naar gedaan, over de ‘witte’ en de ‘zwarte’ brigades, over de gevolgen van de respressie….Voor zijn presentatie wordt nog naar een datum gezocht.  “75 jaar na de Bevrijding stellen we ons de vraag ‘We leven in een bevrijde wereld, maar zijn we ook vrij’?”, aldus De Cat. Voor de 12de keer brengt ‘Avond voor de Vrede’ een scherpe analyse, een pijnlijke confrontatie maar ook boodschap van vreugde, hoop, respect en geloof in de mens. Dat gebeurt onder meer met de medewerking van Tylaine Van den Broeck en Christine Carré, 2 getalenteerde Heistse pianisten, kunstenaar Björn De Weerdt, singer-songwriters Tijl en Victor en vele anderen. Zaterdag 25 september om 20 u in CC Zwaneberg op het Cultuurplein. ’s Anderdaags, op zondag 26 september geven de Berthoutzonen en The Jacquelines nog een vredesconcert in hetzelfde CC.

Leonidas

Wat is er lekkerder dan een overheerlijke praline bij de koffie? Chocolade past perfect bij alle kleine en grote momenten in het dagelijks leven en al zeker in de vorm van een praline uit een stijlvol gouden doosje van Leonidas!

lees meer

DJeans - Teenstore

Bij DJeans Teenstore vind je de leukste kleding, ondergoed, accessoires en schoenen voor tieners van 10 tot 18 jaar. Ontdek de hippe collecties van allerlei merken binnen een aangename winkelsfeer boordevol coole decoratiestukken.

lees meer

Dansstudio Kick-iT

Dansschool, danslessen, workshops, verkoop danskledij

lees meer

Speciale promoties Check het hier
 Logo's Provincie Antwerpen - Agentschap Innoveren en ondernemen - EFRO - Europese Unie - Heist-op-den-Berg