Hét Heistse exportproduct op cultureel vlak Naar het overzicht

2019-01-21

Met niet minder dan 10 voorstellingen in de grote schouwburg van CC Zwaneberg is de operette ‘Een Nacht in Venetië’ door het VMT één van de hoogtepunten van het Heistse culturele leven. Première is op zaterdag 26 januari.  Vanaf half februari trekt de vroegere Heistse Operettekring door het Vlaamse land naar diverse cultuurcentra van Blankenberge tot Maaseik.

De succesoperette van Johan Strauss jr. speelt zich af in Venetië, de stad met zwoele nachten en carnaval. Twee jaloerse minnaars die hun liefje willen beschermen en zo voor de nodige intriges zorgen, zijn de ingrediënten voor die hoogstaand muzikale stuk. Toen het nog een gewoon toneelstuk was (muziek werd er door Straus jr. achteraf bij gecomponeerd) werd het door Napoleon verboden omwille van ‘te losbandig’.  Het oorspronkelijke verhaal speelt zich af in 1883 maar werd door regisseur Bram De Beul omgeturnd in een moderne versie, die toegankelijk is voor iedereen. Zelfs omkoping in het voetbal of sjoemelende politici worden vermeld. Toch blijft het een mooi kostuumstuk, bijvoorbeeld tijdens de scène van het Venetiaans carnaval, dat veel stijlvoller is dan het carnaval dat wij kennen. “Een Nacht in Venetië is, in tegenstelling tot vele andere operettes, een zeer frivool stuk, met carnaval, liefde (maar vooral goesting en verleiding) en veel humor” aldus de jonge regisseur die zelf bij verschillende gezelschappen in Parijs, Linz, Toulouse, Amsterdam… actief was.

Bert Slaets, stichter en al 46 jaar voorzitter is van het gezelschap, heeft zelf het decor uitgetekend, met twee versies van het San Marco plein, een reusachtig cruiseschip van 4,5 m hoog en een Venetiaanse gondel die over het podium vaart. Met meer dan 40 mensen op het podium, solisten, ballet en figuranten en nog een 60-tal mensen achter de schermen, is een operette een moeilijk financieel evenwicht en de reden waarom het Heistse gezelschap een unieke plaats heeft in het Vlaamse culturele leven en hét mekka van het operettegebeuren.  Hoewel Slaets beroep kan doen op een trouwe schare medewerkers mogen jonge mensen (vooral mannen) zich nog altijd aanbieden. Speeldata en reservatie: www.vmt.be. Vrijdag 8 februari is  in Heist al een extra speeldag en verschillende Vlaamse cultuurcentra melden nu al dat ze uitverkocht zijn.

  • Kaderke
  • Asian Kitchen
  • Bergstraatcomité
  • Clem Vercammen
- sitemap -
© 2015 - over Bergstraat.be - adverteren - disclaimer - realisatie & concept: DE BIE | creative communication